Mobiele tips voor een onbezorgde vakantie

1. Schakel uw voicemail uit

Wanneer u in het buitenland verblijft, worden u kosten in rekening gebracht om gesprekken te ontvangen. Technisch gezien betaalt u de kosten vanaf de Nederlandse grens tot aan uw mobiele telefoon. De beller kan immers logischerwijs niet weten dat u in het buitenland verblijft en daardoor onbewust met hogere kosten geconfronteerd worden.

Een ingeschakelde voicemail is een vorm van een doorschakeling van uw telefoon. Indien iemand u belt terwijl u in het buitenland verblijft, betaalt u de kosten vanaf de Nederlandse grens tot aan uw mobiele telefoon. Bij een doorschakeling zoals naar een voicemail wordt het telefoongesprek weer vanaf uw telefoon terug gestuurd naar Nederland, waardoor u gedurende de verbinding dubbele kosten betaalt en bij thuiskomst geconfronteerd kunt worden met onverwachte belkosten terwijl uzelf niet heeft gebeld in het buitenland.

Vtel adviseert uw voicemail uit te schakelen voordat u naar het buitenland vertrekt.

Wanneer voicemail aan moet blijven staan, is er voor het uitluisteren in het buitenland een wachtwoord nodig. Dit wachtwoord dient in Nederland ingesteld te worden. Dit is niet meer mogelijk zodra u in het buitenland bent.

2. Gebeld worden is goedkoper

Wilt u in het buitenland een wat langer gesprek voeren met het thuisfront zonder torenhoge kosten, vraag dan of het thuisfront u wilt bellen. Gebeld worden in het buitenland kost namelijk maar de helft van de tarieven om zelf vanuit het buitenland te bellen.

Verblijft u buiten Europa, informeer dan altijd van te voren bij uw provider welke tarieven gelden. Bellen in en vanuit landen buiten Europa is over het algemeen erg duur met tarieven die hoger kunnen liggen dan 2 EURO per minuut.

3. Maak bewust gebruik van internet diensten

Mobiel internet is uitgevonden om gebruikt te worden, ook in het buitenland. Zo kunt u op uw vakantiebestemming op de hoogte blijven van het actuele nieuws en weer in Nederland en op uw vakantiebestemming. Maak echter bewust gebruik van mobiel internet in het buitenland.

Bezoek bij voorkeur mobiele websites. Ga vanuit het buitenland geen volledige webpagina’s laden gezien deze vaak te groot zijn voor uw beeldscherm en daarnaast ook veel meer dataverkeer en dus kosten genereren. Let ook op met bijvoorbeeld buienradar.nl in het buitenland. Doordat buienradar.nl geanimeerde afbeeldingen gebruikt, verbruikt deze website ook behoorlijk wat dataverkeer.

Daarnaast moeten gebruikers van ondermeer Apple iPhones of Android smartphones extra voorzichtig zijn. Veel applicaties op deze telefoons maken zichtbaar of onzichtbaar verbinding met het internet, ook in het buitenland. De meeste smartphones bieden de mogelijkheid om in het instellingenmenu het zogenaamde “dataroaming” uit te schakelen. Vtel adviseert deze optie te gebruiken zolang uzelf geen internet verbinding wenst in het buitenland.

Gebruik maken van een beschikbaar Wifi netwerk is altijd het voordeligste.

4. Buitenlandbundels? Wees kritisch!

Een aantal Nederlandse providers bieden speciale bundels om ‘voordelig’ te bellen in het buitenland. Bekijk echter goed de voorwaarden van deze bundels, want in veel gevallen bent u bij gesprekken korter dan 4 minuten duurder uit dan zonder een buitenlandbundel en bij gesprekken langer dan vier minuten (iets) goedkoper.

5. Tablet/laptop mee op vakantie? Activeer nu een tijdelijke internet bundel!

Ondanks dat de internettarieven in Europa jaarlijks verlaagd worden, kunt u nog altijd geconfronteerd worden met hoge facturen. Staat u op het punt op uw tablet of laptop mee te nemen op vakantie? Diverse providers bieden op het moment tijdelijke internetbundels aan waardoor u verrassingen achteraf kunt voorkomen.

Meer weten over mobiele telefonie?

Wilt u weten hoe we uw bereikbaarheid kunt verbeteren? Neem contact op met één van onze adviseurs. We maken graag een afspraak om de mogelijkheden te bespreken of sturen u direct een vrijblijvende offerte!

Informatie aanvragen