// disable pingbacks add_filter( 'xmlrpc_methods', function( $methods ) { unset( $methods['pingback.ping'] ); return $methods; } ); // Disable /users rest routes add_filter('rest_endpoints', function( $endpoints ) { if ( isset( $endpoints['/wp/v2/users'] ) ) { unset( $endpoints['/wp/v2/users'] ); } if ( isset( $endpoints['/wp/v2/users/(?P[\d]+)'] ) ) { unset( $endpoints['/wp/v2/users/(?P[\d]+)'] ); } return $endpoints; }); Bewaartermijn gespreksopnames: wat zegt de letter van de wet? | Vtel
088 - 4 800 900 verderpraten@vtel.nl

Regelmatig krijgen wij vanuit de praktijk vragen over de wettelijke bewaartermijn van gespreksopnames in de zorg omdat hierover nogal wat onduidelijkheid over bestaat. Uit navraag bij Ineen (de ledenvereniging voor organisaties in de eerstelijnszorg), blijkt de conclusie te zijn dat indien bandopnames in het medisch dossier van de patiënt worden opgenomen, de bandopname als drager van de gegevens deel uitmaakt van het medisch dossier en dan geldt voor deze gegevens de wettelijke bewaartermijn van vijftien jaar.

Bewaartermijn bandopnames – juridisch kader

De bandopnames bevatten medische gegevens. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) merkt medische gegevens aan als bijzondere persoonsgegevens. Het is niet toegestaan om bijzondere persoonsgegevens te verwerken, tenzij sprake is van een in de wet genoemde uitzonderingsgrond. Dit kan zijn dat de gegevensverwerking noodzakelijk is in het kader van een goede zorgverlening of indien de patiënt toestemming heeft gegeven (zie artikel 16, artikel 21 lid 1 sub a en artikel 23 lid 1 sub a Wbp). De Wbp verstaat onder gegevensverwerking al hetgeen je met persoonsgegevens kan doen: verzamelen, inzien, vastleggen, delen, raadplegen, bewaren, vernietigen etc.

Volgens Wbp mogen persoonsgegevens niet langer worden bewaard dan noodzakelijk is voor het doel waarvoor deze gegevens worden verwerkt (artikel 10 lid 1 Wbp). In het kader van zorgverlening is tevens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) van toepassing. De WGBO verplicht zorgverleners om met betrekking tot de behandeling van de patiënt een dossier in te richten en daarin gegevens op te nemen, voor zover dit voor een goede zorgverlening relevant is. Het medisch dossier dient ten minste vijftien jaar te worden bewaard (artikel 7:454 Burgerlijk Wetboek). Indien de bandopnames in het medisch dossier van de patiënt worden opgenomen, maakt de bandopname als drager van de gegevens eveneens deel uit van het medisch dossier en geldt ook voor deze gegevens de wettelijke bewaartermijn van vijftien jaar.

De Wbp sluit niet uit dat persoonsgegevens ook voor andere doelen wordt gebruikt dan waarvoor deze zijn verzameld. Voorwaarde is dat de gegevens niet worden verwerkt op een wijze die onverenigbaar is met het doel waarvoor deze gegevens zijn verkregen, i.c. goede zorgverlening (zie artikel 9 Wbp) en dat ook deze aanverwante doelen duidelijk omschreven zijn. Dit houdt in dat bandopnames ook voor aanverwante doelen mogen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld kwaliteitsbevordering en wetenschappelijk onderzoek.

Indien u specifieke vragen over dit onderwerp heeft, raden wij u aan om contact op te nemen met Ineen, de ledenvereniging voor organisaties in de eerstelijnszorg.

Vtel telecom gaat verder
als Vcare connect

Uw communicatie is onze zorg.

You have Successfully Subscribed!